Składniki:
Składniki sałatki:
- 200 g makaronu ryżowego lub sojowego
- 250 g (paczka) paluszków krabowych
- puszka kukurydzy
- 1 por
Sos:
Sposób 1:
Gotowy sos do przygotowania w saszetce (Knorra, Winiary lub inny)
Sposób 2:
Sos winegret do samodzielnego przygotowania i zmiksowania w słoiczku (3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody, ocet do smaku, sól, zioła – wedle uznania, np. tymianek, oregano, majeranek)
Pozostałe składniki "wzmacniające" smak sosu:
- cukier (łyżeczka), sól - do smaku
- majonez (2-3 łyżki)
- jogurt naturalny lub śmietana (1-2 łyżki)
- ew. kechup (1 łyżka)
Jak przyrządzić?
Przygotowanie:
1. Makaron zalać wrzącą osoloną wodą i odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie odcedzić.
2. Paluszki krabowe przygotować do krojenia (każdy paluszek jest zawijany osobno w folię) i pokroić w kostkę (nie rozmrażać paluszków do końca).
3. Przygotować sos, odstawić do "przegryzienia".
4. Pokroić odcedzony makaron i pora.
5. Wszystkie składniki sałatki (w tym również kukurydzę) wrzucić do miski i wymieszać.
6. Wlać sos, dodać pozostałe składniki.
Wymieszać sałatkę z sosem. Gotowe!
Smacznego :-)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | spora micha sałatki |
Kaloryczność | nie zbadano :) |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | a-g-a-p-e |