Składniki:
biszkopt:
- 7 jaj
- 7 łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 łyżeczek cukru
- szczypta soli
- bita śmietana 0,5 litra
- 2 łyżki cukru
- owoce z puszki pokrojone w kostkę
- dżem
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W osobnej miseczce ubić żółtka z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć białka z żółtkami i po troszku wsypywać mąke. Energicznie wymieszać. Przygotować blachę wyłożoną papierem posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą. Wylać ciasto. Piec około 35 min. w temp. 190 stopni.
Bitą śmietanę ubić, na koniec dodać 2 łyżki cukru.
Po upieczeniu biszkopt wylożyć na mokrą ścierkę posypaną cukrem i zwinąć. Po wystygnięciu zabrać ścierkę, posmarować biszkopt dżemem, bitą śmietaną i posypać owoacami pokrojonymi w kostkę. Zwinąć. Owinąć papierem, włożyć do lodówki do schłodzenia na okolo 2 h. Werzch można udekorowac roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Potrzebne przybory:
mixer, miseczki, blacha (ja mam 30 cm na 25 cm), papier.
Jak podawać?
Roladę kroić w plasterki.
Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 sztuk |
Autor | lala24 |