Składniki:
* Składniki na ciasto *
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 dag tłuszczu (w tym: 5 dag smalcu, 10 dag masła, 20 dag margaryny)
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- ok. 100g śmietany 12%
* Nadzienie *
- 1,3-1,5 kg rabarbaru
- cukier (6-7 łyżek, według uznania)
Jak przyrządzić?
Ciasto: połączyć mąkę z cukrem, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodać schłodzone: margarynę, masło i smalec; posiekać na niewielkie kawałki. Dodać jajko, żółtka i zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać śmietanę. Ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć folią aluminiową i włożyć na 1h do zamrażalnika.
Nadzienie: umyć rabarbar, obrać i pokroić na kawałki (ok. 3cm). Wrzucić rabarbar do wrzącej wody, dodać cukier. Gotować do czasu, kiedy rabarbar zmięknie (ok. 10 min.), nie dopuścić do rozgotowania. Ostudzić, dobrze odsączyć.
Połowę schłodzonego ciasta pokroić w plastry (niezbyt grube) i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę. Brzegi plastrów połączyć ugniatając palcami. Następnie na ciasto wyłożyć rabarbar i równomiernie rozprowadzić. Pozostałą część ciasta również pokroić w plastry i przykryć masę z rabarbaru. Połączyć brzegi i nakłuć widelcem. Piec w rozgrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez ok. 45 min.
Uwagi:
Mąkę z tłuszczem należy siekać dość szybko, aby nie dopuścić do rozpuszczenia tłuszczu. Do rabarbaru dodać tyle cukru, ile uważamy za stosowne. Zasada jest następująca: słodkie ciasto, kwaśne nadzienie. Rabarbar należy dokładnie odsączyć, wówczas ciasto pozostanie kruche. Kompocik z rabarbaru wspaniale orzeźwia w upalne dni ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 115 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Karla |