Składniki:
- główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg)
- 10 dag tartego żółtego sera
- szklanka rosołu (może być z kostki)
- 2 cebule
- 2 łyżki keczupu
- jajo
- 2 łyżki bułki tartej, łyżka mąki
- łyżka smalcu
- cukier, pieprz, sól
- bułka tarta do panierowania, olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Umytą kapustę pokroić w dość drobną kostkę (głąb usunąć), zalać rosołem i dusić do miękkości pod przykryciem. Posiekaną cebulę zeszklić na smalcu, oprószyć mąką i przez chwilę smażyć, często mieszając, po czym przełożyc do kapusty, zagotować i wystudzić. Następnie dodac jajo, bułkę tartą, keczup, ser oraz przyprawy i dokładnie wymieszać (masa powinna byc dość ścisła i pikantna w smaku).
Formować w dłoniach nieduże kotlety, starannie panierować je w bułce, a następnie smażyc na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Smacznego! :o)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Julita |