Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka kawy mielonej
- 1 łyż. proszku do pieczenia
- 1 łyż. octu
Masa jabłkowa:
- ok. 8 średnich słodkich jabłek
- 0,5 l soku Antonówka (Tymbark)
- 2 l syropu miętowego
- 1 op. (50 g) żelatyny
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 op śmietan-fixu
- 1 łyż. kawy rozpuszczalnej
- 1 gorzka czekolada
Jak przyrządzić?
Ze składników ciasta przygotować biszkopt (na małej blasze).
Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl. soku.
Jabłka drobno pokroić, poddusić z 1/2 szkl soku. Dodać resztę soku i żelatynę. Nieco ostudzić. Dodać syrop.
Zostawić aby nieco zgęstniało. Wyłożyć na ciasto, odstawić w chłodne miejsce do zestalenia.Śmietanę ubić z kawą mieloną i śmietan-fixem.
Wyłożyć na galaretkę.
Czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach wody.
Uwagi:
Przyznam że ciasto to przygotowane wg podanych składników jest raczej mało słodkie. Jak ktoś lubi bardziej można dodać cukier do jabłek (do śmietany raczej nie).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 24 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Agniulka |