Sk艂adniki:
Filet z kurczaka (podwojny), 2 marchewki, por, koncentrat pomidorowy 100 g, kostka bulionu warzywnego, maka pszenna (czubata lyzka), sos sojowy (opcjonalnie), przyprawy, olej do smazenia.
Jak przyrz膮dzi膰?
Filet umyc, obrac z blon, pokrajac w mala kostke wrzucic i do rondla. Marchewki i pora drobno posiekac, i wymieszac z kawalkami kurczaka i lyzka sosu sojowego. Smazyc az warzywa beda miekkie a mieso biale. Dodac koncentrat pomidorowy, wymieszac, smazyc jeszcze przez chwile.
Kostke rosolowa zalac 0,5 l wrzatku, dodac make i dokladnie wymieszac. Bulion wlac do miesa i warzyw, jesli beda grudki od maki to wlewac przez sito. Dodac przyprawy wymieszac, pogotowac chwile i gotowe!
Jak podawa膰?
Najlepiej podawac z kasza gryczana, mozna tez z ryzem.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Przybli偶ony koszt | 11 z艂 |
Autor | maciek |