Czekoladowiec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

• 2 tabliczki gorzkiej czekolady (osobiście polecam czekoladę wedlowską),
• 1 kostka masła,
• 6 jajek,
• 30 dag cukru,
• 10 dag mąki,
• 4 – 5 kropli olejku pomarańczowego,
• 5 dag siekanych orzechów włoskich (mogą być też inne bakalie, np. migdały, rodzynki).

Jak przyrządzić?

1. Po uprzednim połamaniu czekolad na drobne kawałki oraz posiekaniu w ten sam sposób masła;
2. Przygotowujemy „kąpiel wodną” na parze rozpuszczając w misce nad garnkiem z wrzącą wodą czekoladę oraz masło ciągle mieszając, aby czekolada nie przywarła. Następnie pozostawiamy rozpuszczoną masę do ostygnięcia pilnując jednak, aby zbytnio nie zgęstniała;
3. Mikserem (malakserem) ucieramy jajka dodając stopniowo cukier, a następ-nie mąkę. Gdy to wszystko utrze się na puszystą, jednolitą masę sukcesywnie wmiksowujemy do niej wystudzoną masę czekoladowo – maślaną;
4. Kiedy obydwie masy ładnie się nam połączą, wówczas dodajemy parę kropel olejku pomarańczowego. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy lub bakalie delikatnie mieszając.
5. Ciasto pieczemy w foremce o wymiarach 60 cm x 45 cm uprzednio wysmarowanej masłem. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 18–20 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 200 C.
6. Po ostygnięciu ciasta możemy je udekorować bitą śmietaną. Następnie kroimy naszego Czekoladowca na kwadraty.
Smacznego!

Potrzebne przybory:

garnek , miska, drewniana łopatka do mieszania, mikser (malakser)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt11 zł
AutorMiłosz

Czekoladowiec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy