Składniki:
zimeniaki, por, ser zółty, śmietana kremówka, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz, rosół Winiary w proszku, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Żaroodporne naczynie należy posmarować masłem (najlepiej, gdy przygotujesz sobie takie naczynie na jedną porcję, czyli ile osób do jedzienia tyle naczyń, można robić jedną dużą zapiekankę i potem kroić, ale pojedyńcza porcja wygląda efektowniej). Na dnie posmarowanego naczynia układasz warstwę ziemniaków pokrojonych w cieniutkie plasterki. Sypiesz solą i pieprzem. Na to układasz kolejną warstwę cieniutko pokrojonych ziemniaków. Znów sypiesz solą i pieprzem. Na to warstwa pokrojonego w talarki pora. Następnie znów warstwa ziemniaków posypanych solą i pieprzem. Na to warstwa starego na grubych oczkach sera. Polewasz to następujących sosem. Pół opakowania śmietany kremówki zmieszanej z 1/3 opakowania jogurtu naturalnego, z łyżeczką rosołu w proszku i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wierzch posypujsz posiekaną natką pieruszki. Wstawiasz do piekarnika i zapiekasz ok. 40 minut - jak ziemniaki będą miękkie i ser się zarumieni. (Czy gotowe - sprawdź drewnianym patyczkiem).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | lucilla |