Składniki:
1 opakowanie makaronu (większe formy), pęczek bazylii, 1/2 pęczku natki, kilka gałązek kolendry, 1/2 szklanki orzeszków ziemnych (solonych), oliwa z oliwek, 2 średnie pomidory (bez skórki), sól i pieprz, czosnek
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron al dente. W tym samym czasie na łyżeczce oliwy lekko podsmażamy posiekane orzechy (3 minuty, ciągle mieszając). Dodajemy na patelnię pomidory pokrojone w dość drobną kostkę. Po 5 minutach dodajemy posiekane zioła i zwiększamy gaz. Gdy sos zacznie być jednolity dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Polewamy sosem makaron i podajemy na ciepło lub zimno w formie sałatki.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia, deska i nóż
Jak podawać?
Można na ciepło (jako danie podstawowe) i na zimno (jako sałatkę). Bardzo dobre z białym winem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Lolek |