Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego,
puszka czerwonej fasoli,
puszka pomidorów krojonych bez skórki,
1 papryka świeża,
2 cebule,
sos chilli,
pieprz, sól,
olej do smażenia
Jak przyrządzić?
W średniej wielkości garnku należy podsmażyć na oleju pokrojone drobno cebule. Na patelni obok podsmażamy mięso mielone, rozdrabniejąc je na drobne grudki (można je przesypać mielonym pieprzem). Do zeszklonej cebuli należy dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę i podduszać przez kilka minut (aby straciła chrupkość). Następnie dodajemy owo mielone, mieszając całość, by nie przywarło do garnka. Po kilku minutach dorzucamy fasolę z puszki przepłukaną wodą. Mieszamy. Na koniec dołączamy zawartość puszki z pomidorami i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smak winien być wyrazisty. Kropką nad "i" będzie dodanie do potrawy małej łyżeczki sosu chilli, dla zaostrzenia smaku. Kto lubi - może więcej.
Jak podawać?
Polecam to danie z ryżem i szklanką chłodnego napoju dla gaszenia żaru chilli.
Uwagi:
Przepis, choć wygląda może na skomplikowany,jest raczej prosty. Sztuka w tym, żeby zsynchronizować wszystkie kolejno następujące po sobie czynności. A to wymaga jedynie ćwiczeń. Przygotowuję ją gdy brak mi czasu na coś extra, a żołądek piszczy z głodu. Jest to syte danie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | TRIO |