Składniki:
1/2 kg ziemniaków, 1/2 pętka kiełbasy np. podwawelska (1 kawałek), 2 cebule, 2 łyżki oleju, majeranek
na sos: 1 szkl śmietany, najlepiej gęstej, kwaskowej, pół pęczka szczypiorku, sól, ew. pieprz
Jak przyrządzić?
Obrane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić na półplasterki, kiełbasę w kostkę. Cebulę i kiełbasę zeszklić na oleju. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć ziemniaki wymieszane z cebulą, kiełbasą i majerankiem, posolić. Wstawić do piekarnika pod przykryciem. Po pół godzinie odkryć i zostawić do zrumienienia. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ziemniaki są upieczone.
Sos: zmieszać składniki. Wyjąć z piekarnika i podać - można w tym samym naczyniu. Każdy polewa sobie sosikiem na talerzu i chwali, że proste i pyszne :)
Potrzebne przybory:
deska, nóż, naczynie żaroodporne
Uwagi:
polanie sosem obowiązkowe - bez tego potrawa traci ducha
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | rebeka |