Składniki:
2 jajka, pół szklanki mleka, kilka łyżek mąki, kilka plasterków wędliny, ok 10-15 dag sera żółtego, kawałek papryki (świeżej lub konserwowej), ogórek konserwowy lub kiszony, sól, pieprz oregano, ketchup, tłuszcz do smażenia
Jak przyrządzić?
Jajka z mlekiem i mąką rozmącić do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego, dodać sól, pieprz oregano, pokrojoną drobno wędlinę i warzywa, część sera startego na grubej tarce wrzucić do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wylać rownomiernie ciasto. Kiedy z jednej strony naleśnik będzie upieczony, przewrócić go, wierzch posypać resztą tartego sera, polać ketchupem, przykryć pokrywą i poczekać aż ser się roztopi a naleśnik upiecze z drugiej strony.
Potrzebne przybory:
Patelnia, deska, nóż i dwie ręce w tym jedna prawa.
Jak podawać?
Na gorąco, można z sezonową surówką. Danie bardzo sycące.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Anja |