Składniki:
3 piersi kurczaka,
1/2 posiekanej cebuli,
2 posiekane ząbki czosnku,
6 łyżek masła,
2 kostki bulionu wołowego,
sól, pieprz,
3 szklanki mąki,
25 dag kremowego twarożku (np. Toska, Turek),
2 jajka,
tarta bułka, tłuszcz do głębokiego smażenia,
cytryna do skropienia pałeczek ;)
Jak przyrządzić?
Włóż do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól pieprz i masło. Wlej 4 szkalnki wody, gotuj, aż kurczak bedzie miękki. Z bulionu wyjmij piersi kurczaka i drobiuntko je pokrój (do farszu możesz dodać natkę lub szczypiorek). Odmierz i zagotuj 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsyp mąkę, energicznie mieszając gotuj około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmij z garnka, a gdy trochę ostygnie, dodaj dwa żółtka i zagniataj tak długo, aż nie będzie grudek (około 10 minut). Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm i powycinaj kółeczka (np. szkalnką). Na każdym ułóż trochę serka i porcję farszu z kurczaka. Brzegi kółeczek sklejaj mocno ponad farszem jak na pierożki i formuj w dłoni jakby przypominały udka z kurczaka ;) Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smaż ok. 8 minut w głębokim tłuszczu, co jakis czas odwracając ;) Podawać z pokrojoną cytrynką, przed zjedzeniem polać sobie soczkiem z cytrynki - bardzooooo pyszne ;)
Uwagi:
Nazwa oryginalna to COXINHA (jest to potrawa portugalska) - kawałek kurczaka, po polsku zwany PAŁKĄ.
Nazwa tych pierożków z drobiowym farszem wzięła się właśnie od tego, że kształtem przypominają nóżki kurczaka.
Wychodzi tak na 4 osoby.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | kaliksta |