Sk艂adniki:
- 3 jajka
- sok z 1 cytryny
- 1 zapach cytrynowy
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- po 75 g m膮ki pszennej i ziemniaczanej
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 40 g roztopionego mas艂a
na lukier cytrynowy:
- 200 g cukru pudru
- 3 艂y偶ki soku z cytryny
Jak przyrz膮dzi膰?
1. 呕贸艂tka utrze膰 z sokiem i zapachem cytrynowym, 5 艂y偶kami cukru i cukrem waniliowym.
2. Z bia艂ek ubi膰 sztywn膮 pian臋. Doda膰 reszt臋 cukru, delikatnie wymiesza膰 i doda膰 do masy 偶贸艂tkowej.
3. Obie m膮ki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesia膰 do masy, delikatnie wymiesza膰. Na koniec domiesza膰 roztopione, przestudzone mas艂o.
4. Form臋 posmarowa膰 mas艂em i wla膰 do niej ciasto. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
5. Przestudzone ciasto wyj膮膰 z formy i polukrowa膰 cytrynowym lukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | nutella |