Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 120 g cukru
- 1 jajko
- po 1 cukrze waniliowym i proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 6 łyżek mleka 3,2%
- 3 łyżki oleju
jabłka:
- 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
- cukier
- cynamon i kilka goździków do smaku
poza tym:
- 150 g rodzynek
- cukier puder lub (co bardziej polecam) polewa śmietanowa
polewa:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1/4 l kwaśnej śmietany
- cynamon
Jak przyrządzić?
1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i dusić. Gdy się trochę podduszą i zaczną rozpadać dodać cynamon do smaku i kilka goździków. Gdy jabłka będą już prawie uduszone dodać cukier - ok. 200 g ale to zależy od tego, jak kwaśne są jabłka i czy ktoś lubi słodką czy lekko kwaskową szarlotkę.
2. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto.
3. Prostokątną blaszkę cienko posmarować tłuszczem i wyłożyć ponad połowę ciasta. Ciasto można nakłuć widelcem i podpiec, ale nie jest to konieczne.
4. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać rodzynkami.
5. Resztę ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać nożem paski też o szerokości ok. 0,5 cm. Z tych pasków ułożyć na cieście kratkę.
6. Piec 30 minut w 180-190 stopniach.
7. Składniki polewy połączyć i dobrze wymieszać. Po 30 minutach polać ciasto i piec kolejne 30-35 minut (zależnie od piekarnika - aż polewa się zapiecze, nie będzie rzadka).
Uwagi:
Zamiast polewy ciasto, po 1 godzinie pieczenia, można po prostu polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale polewa jest pyszna, więc szczerze ją polecam: )) Ważne jest tylko by się dobrze zapiekła, SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | nutella |