Sk艂adniki:
3 kostki bulionu, 3 cebule,1 puszka konserwowego groszku, 10-20 dag boczku, 4 serki topione, 10 dag tartego zoltego sera, 5 ziemniakow, 1 czerwona papryka, kilka kistkow bazylii,
przyprawy: sol, pieprz, chili, ziola prowansalskie.
Jak przyrz膮dzi膰?
W garnku zagotowac bulion (3/4 pojemnosci naczynia), pokrojony w kostke boczek podsmazyc, zeszklic cebulke i razem z pokrojonymi w kostke ziemniakami wrzucic do bulionu - doprawic przyprawami. Kiedy ziemniaki beda na wpol ugotowane wrzucic serki topione i doprowadzic do rozpuszczenia ich w bulionie, nastepnie dodac pokrojona w kostke papryke (dodajemy pod koniec zeby nie byla rozgotowana, czytaj - ma byc twardawa;) i tarty zolty ser (ziemniaczki powinny juz byc ok). Zaordynowac do zupy puszke groszku razem z woda z tej puchy - zostaje lac w miche dodajac listki bazylii na gore.
Uwagi:
Dla jedzacych inaczej tak samo tylko bez boczku ;>
Powinna byc w miare gesta zolta z zielonymi plamkami groszku i czerwonymi papryki - jesli nie jest gesta to bylo za duzo bulionu - rozwiazanie: dodaj sera!
Jesli jest po temu pora w przyrodzie polecam zielony groszek luskany prosto ze straczka (troche dluzej sie go gotuje w tej zupie).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | dla rodziny |
Autor | pole bawelny |