Składniki:
4 piersi kurczęce, około 10 plastrów boczku wędzonego, oliwa, 2-3 cebule, sól, pieprz, vegeta, majeranek, papryka słodka
Jak przyrządzić?
Każdą pierś podzielić na 2 części, ponakrawać tak żeby można było przepleść na przemian z boczkiem (jak warkocz). Następnie przeplatać pierś z boczkiem i nakłuwać na patyk do szaszłyków, zbić dość mocno na patyku i końce patyków poobcinać tak żeby można było warkocze ułożyć w misce. Warkocze polewać oliwą, z każdej strony posolić, popieprzyć, dodać trochę vegety, papryki i majeranku. Cebule pokroić w plasterki i układać na warkoczach . Oliwy musi być tyle żeby każdy warkocz był nią polany przed przyprawieniem. Warkocze najlepiej jest przygotować dzień przed grilowaniem, wtedy mają najlepszy smak.
Jak podawać?
Najlepiej podawać z ziemniakiem w mundurku polanym serkiem śmietankowym ze szczypiorkiem , oraz sosem czosnkowym do mięsa i sałatką grecką .
Uwagi:
Pycha! Aż mi ślinka cieknie na samą myśl, a jestem na diecie :(
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Autor | Kasija |