Składniki:
opakowanie śledzi-matjasów np. lisner, 4 średnie młode ziemniaczki, 3 ogórki małosolne, koperek, łyżka śmietany 18%, łyżka majonezu, mała cebulka lub szczypiorek, pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Śledzie namoczyć, ziemniaki ugotować (najlepiej na parze). Po ugotowaniu i ostygnięciu ziemniaki kroję w dużą kostkę, śledzie osuszam i też kroję. W miseczce mieszam pokrojone ogórki z resztą sładników i sosem (sos: mieszam posiekaną cebulkę i koperek z majonezem, śmietaną, pieprzem i solą). Sałatka najlepsza jest po schłodzeniu.
Uwagi:
Żeby sałatka była bardziej pikantna można dodać trochę papryki marynowanej - oczywiście pokrojonej w kostkę lub więcej cebuli.
Dla tych, którzy nie lubią śledzi polecam tę sałatkę z gotowanym bobem, może wtedy stanowić świetny dodatek do dań z grilla
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | marttinika |