Składniki:
2 torebki ryżu, truskawki, białko z 2 jaj, cukier puder, łyżka mąki ziemniaczanej, śmietana do ubijania.
Jak przyrządzić?
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Przygotować naczynie żaroodporne wysmarowane tłuszczem. Na dnie ułożyć jedną warstwę ryżu, na to truskawki umyte i pokrojone w kawałki, wszystko posypać cukrem pudrem. Całość przykryć kolejną wartwą ryżu, truskawkami i znowu ryżem. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość zapiekać w nagrzanym piekarniku do momentu zbrązowienia białka. Podawać z bitą śmietaną. SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Kasia :) |