Składniki:
CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru pudru
- 100 g margaryny
- 30 g kakao
- 3 jajka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (16g)
KREM:
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 250 g margaryny
- 7 łyżek cukru
- 1/2 op. cukru waniliowego (8g)
POLEWA:
- 80 g margaryny
- 30 g kakao
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
PONADTO:
- wiórki kokosowe do dekoracji
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Jak przyrządzić?
*CIASTO:
Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Z białek ubić pianę, dodać do pozostałych składników. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 25 cm. Piec około 40 minut w temp. 1800C.
*KREM:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać śmietanę.
*POLEWA:
Wszystkie składniki zagotować.
*CIASTO KAKAOWE Z KREMEM:
Ostudzone ciasto przeciąć na 3 płaty. Krążki ciasta przełożyć kremem. Ostudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Uwagi:
Smacznego! :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | Ewulka |