Składniki:
ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki, 5 łyżek cukru, 25 dag masła lub margaryny, 5 żółtek, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki śmietany 18%, cukier waniliowy.
pianka: 5 białek, 1 - 1,5 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe (bez cukru).
oraz: dowolne owoce w dowolnej ilości (ale raczej sporo, ok 1 kg :-))
Jak przyrządzić?
Składniki ciasta zagnieść, nie wyrabiać. Ok. 1/5 ciasta odłożyć do zamrażalnika (w woreczku foliowym).
Resztą ciasta wyłożyć wysmarowaną masłem blaszkę.Na ciasto wyłożyć owoce. Nie dosładzać owocow (*). Zupełnie wystarcza cukier zawarty w cieście i piance!
Pianę z bialek ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dosypać budynie, dokladnie wymieszać.
Pianę wyłożyć na owoce.
Pozostawioną w zamrażalniku część ciasta "poszarpać" i wyłożyć na piankę w formie posypki (drobniejszej lub grubszej, zgodnie z upodobaniami).
Piec ok. 45 - 60 min. w temp. ok. 170 - 180 stopni C.
Uwagi:
(*) Owoce. W oryginalnym przepisie był agrest. Ale ja wypróbowałam chyba ze wszystkimi po kolei owocami. Moim zdaniem najsmaczniejsze jest z morelami (połówki), całkiem niezłe z malinami, a ostatnio zrobiłam z truskawkami i też smakowało.
Najsłabsze wyszło z jabłkami, może dlatego, że ciasto wymaga owoców o zdecydowanym smaku.
Inne owoce - takie sobie ;-)
Przepis był w ubiegłym roku publikowany w jakiejś "babskiej" gazecie, ale niestety nie pamiętam w jakiej, mam go tylko odpisany w moim podręcznym zeszycie kucharskim :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | hmmm... :-))) |
Autor | margolcia |