Składniki:
Ciasto: 15 dag cukru, 15 dag maku suchego, 15 dag kokosu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek.
Masa: 1/2 litra mleka, 2 budynie śmietankowe, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki, 25 dag masła, 5 żółtek.
Dodatkowo: 3 paczki herbatników, alkohol, polewa
Jak przyrządzić?
Ciasto: Białka ubić na sztywno z cukrem. Resztę składników wymieszać i delikatnie dodać do masy i wymieszać. Upiec na jasnozłoty kolor ( na dobrze natłuszczonym pergaminie).
Masa: Budynie wymieszać z mąkami i ugotować na 1/2 litra mleka, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać budyń i po jednym żółtku - dobrze utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto, na masę układać herbatniki maczane w wódce. Polać polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|