Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki, pół kostki margaryny, 2 żółtka, 8 dag cukru pudru.
Nadzienie: 15 dag twarogu, 10 dag migdałów, 8 dag cukru pudru, łyżka alkoholu, n.p koniaku, 50 dag truskawek.
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, szybko zagnieść ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26-28 cm wylepić ciastem, formująć 2-centymetrowy rant. Utrzeć twaróg ze zmielonymi migdałami i cukrem, dodać łyżkę alkoholu. Wyłożyć na ciasto nadzienie. Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. Upieczone ciasto wystudzić i przybrać świeżymi truskawkami (pokrojonymi np. w talarki).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Emilka |