Kilka faktów o truskawkach
DAMIESA • dawno temuSezon na truskawki trwa, więc pozostaje nam cieszyć się nimi póki jeszcze czas, bo jak wszyscy dobrze wiemy nie trwa to niestety zbyt długo. Choć po obfitych deszczach jakie nachodziły nasz kraj w tym sezonie była obawa, że nie będziemy mogli się nimi delektować w tym roku, albo ich cena będzie pozostawiać dużo do życzenia, to trzeba przyznać, że „truskawkowy rynek” ma się całkiem dobrze.
Jak wiele o nich wiemy, kiedy najlepiej je jeść i jakie profity mają dla naszego organizmu? Na te inne pytania już Wam ochoczo odpowiadam. A zatem:
Truskawki świetnie nadają się do ciast, dżemów, galaretek, jako dodatek do lodów, nadzienie do naleśników, czy pierogów, oraz zup (tu jednak trzeba uważać, bo zbyt długie gotowanie owoców może pozbawić ich walorów odżywczych).
Do zbawiennego działania na organizm świadczy fakt, iż….
- obniżają poziom cholesterolu
- pobudzają apety
- ułatwiają zasypianie
- są polecane w diecie ze względu na niską kaloryczność ( w 100 gramach jest tylko 35 kcal!)
- zawierają magnez, potas, krzem, fosfor i mangan
- zalecane są osobom cierpiącym na cukrzycę
- wykazują dobroczynne działanie na układ nerwowy
- działają moczopędnie, dlatego polecaną są osobom z niewydolnością nerek
- zawierają sporo wody, dlatego neutralizują szkodliwe dla organizmu toksyny
- regulują pracę jelit i poprawiają przemianę materii
- są bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B
- stosowane jako maseczka świetnie nawilżają cerę, poprawiają jej ukrwienie i koloryt, zwiększają elastyczność oraz przywracają utracony blask
Na koniec kilka ciekawostek:
- Truskawki zaleca się jeść przed śniadaniem, bo wtedy zawarte w nich witaminy są najlepiej przyswajalne przez organizm. To także skuteczna metoda na schudnięcie, bo owoce skutecznie „zapychają”, więc nie jesteśmy głodni na długie godziny i spożywamy mniejsze posiłki.
- Najsmaczniejsze odmiany truskawek to ananas, korona i dukat.
- Nasza rodzina stolica truskawek to Korycin, gdzie co roku owoc ten ma swoje wielkie święto.
- Truskawki powstały z połączenia poziomki wirginijskiej i poziomki chilijskiej.
- W dawnych czasach jadać mogli nieliczni. Owoce były dość drogie i podanie ich do kolacji z szampanem było wyrazem luksusu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze