Składniki:
- 25 dag ciemnej twardej czekolady
- 3 jajka
- 2-3 dag cukru
- szklanka bitej śmietany
- łyżka posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z połową cukru, aż staną się puszyste i wyraźnie zbieleją. Czekoladę połamać na nieduże kawałki, włożyć do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia i wymieszać z ubitymi żółtkami. Z białek ubić na parze sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać resztę cukru. Połączyć pianę z masą czekoladową i dokładnie wymieszać z bitą śmietaną. Rozłożyć mus do pucharków, udekowrować orzechami, wstawić na godzinę do lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Emilka |