Składniki:
Makaron kokardki, paczka pokrojonego boczku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, odrobina kurkumy, łyżeczka oliwy, szczypta bazyli oraz soli na końcu noża, kostka twarogu tłustego lub półtłustego o twardszej strukturze.
Jak przyrządzić?
Do wrzątku dodaję po kolei z małymi odstępami czasowymi (ok. 30 sek) kurkumę, oliwę, bazylię, sól a na koniec wsypuję marakon w dowolnej ilości (0,5-1 paczka). Po ugotowaniu (czas gotowania według wskazań na opakowaniu) hartuję makaron wlewając zimną wodę do garnka, mieszam a po chwili odcedzam. W trakcie gotowania makaronu wysmażam na patelni korojony boczek. W dużej misce mieszam odcedzony makaron ze skwarkami. Następnie, dopóki makaron jest jeszcze ciepły, rozkruszam na wierzchu twaróg oraz posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Całość delikatnie mieszam.
Potrzebne przybory:
Garnek do gotowania makaronu, patelnia, łyżka do mieszania.
Jak podawać?
Z dużym uśmiechem na twarzy, na białych lub kolorowych talerzach. Pięknie wygląda udekorowany gałązką kopru.
Uwagi:
Ten makaron jest smaczny na ciepło i na zimno. Osobiście gustuję w nieco pikantniejszej odmianie tej potrawy, poniewaz pieprz podkreśla jej unikatowy charakter.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | ewaspam |