Kokardki z pieprzem ;-) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Makaron kokardki, paczka pokrojonego boczku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, odrobina kurkumy, łyżeczka oliwy, szczypta bazyli oraz soli na końcu noża, kostka twarogu tłustego lub półtłustego o twardszej strukturze.

Jak przyrządzić?

Do wrzątku dodaję po kolei z małymi odstępami czasowymi (ok. 30 sek) kurkumę, oliwę, bazylię, sól a na koniec wsypuję marakon w dowolnej ilości (0,5-1 paczka). Po ugotowaniu (czas gotowania według wskazań na opakowaniu) hartuję makaron wlewając zimną wodę do garnka, mieszam a po chwili odcedzam. W trakcie gotowania makaronu wysmażam na patelni korojony boczek. W dużej misce mieszam odcedzony makaron ze skwarkami. Następnie, dopóki makaron jest jeszcze ciepły, rozkruszam na wierzchu twaróg oraz posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Całość delikatnie mieszam.

Potrzebne przybory:

Garnek do gotowania makaronu, patelnia, łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Z dużym uśmiechem na twarzy, na białych lub kolorowych talerzach. Pięknie wygląda udekorowany gałązką kopru.

Uwagi:

Ten makaron jest smaczny na ciepło i na zimno. Osobiście gustuję w nieco pikantniejszej odmianie tej potrawy, poniewaz pieprz podkreśla jej unikatowy charakter.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł
Autorewaspam

Kokardki z pieprzem ;-): Podobne przepisy

Kokardki z pieprzem ;-): wypróbuj również

Jakim pieprzem najlepiej przyprawiać potrawy?

... Ziarna pieprzu mają rożne kolory i odmiennie smaki. Jednak ten różnokolorowy pieprz nie pochodzi z kilku różnych rodzajów drzew.  Różne odmiany pieprzu odmiennie komponują się także z poszczególnymi potrawami. Które najlepiej pasują, do jakiego ...

dawno temu

Poznaj różne rodzaje pieprzu i soli

... Jakie zdanie pojawia się w niemalże każdym przepisie kulinarnym? „Dopraw do smaku pieprzem i solą”. Jednak zarówno pieprz, jak i sól występuje w przeróżnych formach. Zapoznaj się z rodzajami tych dwóch najpopularniejszych przypraw. ... Jakie ...

dawno temu

Pikantne szczegóły na temat pieprzu

... Rozgrzewa, dodaje pikanterii. Pieprz – niezastąpiony do przyprawiania mięs, zup, marynat, ale także jako zwieńczenie zwykłej kanapki z pomidorem. Pieprzną nutkę można spotkać nawet w deserach... ... Ojczyzną pieprzu są Indie, choć uprawia się go ...

dawno temu

Oryginalne i niecodzienne - młynki do pieprzu i soli vol.1

... Młynki do pieprzu i soli wcale nie muszę być nieoryginalne i pospolite. Wręcz przeciwnie! Wystarczy obejrzeć dzisiejszą galerie, żeby się o tym przekonać. Wszystkie młynki do pieprzu i soli z dzisiejszej galerii możesz kupić w tym sklepie ...

dawno temu

Oryginalne i niecodzienne - młynki do pieprzu i soli vol.2

... Młynki do pieprzu i soli wcale nie muszą być monotonne i w każdym domu takie same. Możecie się o tym przekonać oglądając dzisiejszą galerię, z której wszystkie produkty możesz znaleźć w tym sklepie internetowym. ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... grupie społeczeństwa. Ma ponad 1000 różnych gatunków! Jest wykorzystywany na szeroką skalę w kuchni, a także do leczenia. O czym mowa? Oczywiście o pieprzu. Czarnym, zielonym, czerwonym – kolorowym. Pieprz ... , którego używamy na co dzień w ...

dawno temu

Podładuj swoje potrawy

... Jedzenie jako wspaniały i niezbędny element życia może przysporzyć wiele radości i uciechy. Ale wyobrażacie sobie potrawy niedoprawione solą i pieprzem? Bo ja nie... Są to dwie podstawowe przyprawy, bez których w kuchni nie da się obejść. ... ...

dawno temu

Przyprawy - must have w kuchni

... królował zestaw „pieprz i sól” – z dużą przewagą soli, co odbiło się na kondycji naszego zdrowia. Dziś mamy większą świadomość proporcji, jakie należy zachować w przypadku soli i tę klasyczną ... zastępujemy bardzo aromatyczną ziołową wersją lub ...

dawno temu

Pieprz lub zabij!

... myśliciel Ken Wilber to: pieprz lub zabij. Zainteresowania męskie: mecze piłki nożnej, picie piwa przed telewizorem, rozrzucanie brudnych skarpet po mieszkaniu, głośne i ostentacyjne puszczanie gazów ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice przypraw

... . I, jak zawsze, jest jedno 'ale'... Czy wiesz, co jesz? No właśnie... Dlatego postanowiliśmy odkryć przed wami tajemnice przynajmniej niektórych mieszanek przypraw. Dziś na celowniku zioła prowansalskie, curry i pieprz ziołowy. ... 'ale'... Czy ...

dawno temu

Śledź w musztardzie z zielonym pieprzem Kamis Specialite

... na śledzia w musztardzie z zielonym pieprzem Kamis Specialite38799 Składniki: 8 filetów śledzi (matias),½ słoiczka musztardy z zielonym pieprzem młotkowanym Kamis Specialite,3 średnie cebule,olej ... ,kilka liści laurowych,kilkanaście kulek ...

dawno temu

Małżeństwo rodem z najgorszego koszmaru?

... Wyobraź sobie, że zupełnie przypadkowo znajdujesz pod swoim małżeńskim łóżkiem przewiązany kokardką kartonik z frywolną bielizną. Czar pryska, kiedy okazuje się, że rozmiar jest mocno zawyżony, a imię na bileciku dołączonym do prezentu mimo ...

dawno temu

Młynki do przypraw

... wyglądu. Bogaty świat przypraw dzieli się na kilka grup. Pierwszą z nich stanowią przyprawy ziołowe, do których zalicza się bazylię, goździki, kminek, lubczyk, lawendę, miętę, pieprz czarny i pokrzywę ... . Mielenie przypraw odbywa się poprzez ...

dawno temu

Jak zrobić makaron z łososiem?

... , że makaron z łososiem musi być odpowiednio doprawiony. Użyj więc pieprzu i soli. Krok 6 Makaron z łososiem byłby już gotowy, gdyby nie jeden element - makaron kokardki. Ugotuj go w osolonej wodzie ...

dawno temu

Naturalne spalacze tłuszczu. Warto jeść je jak najczęściej

... , w tym papryczka chili, pieprz cayenne i imbir. Dzięki zawartej w niech kapsaicynie podnosi się temperatura ciała, a tłuszcz szybciej się spala. Natomiast cynamon zmniejsza apetyt oraz sprawia, że wolniej tyjemy. Ale to nie koniec. Zobaczcie ...

dawno temu

Powiązane Tematy