Kokardki z pieprzem ;-)

Przepis kulinarny

Składniki:

Makaron kokardki, paczka pokrojonego boczku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, odrobina kurkumy, łyżeczka oliwy, szczypta bazyli oraz soli na końcu noża, kostka twarogu tłustego lub półtłustego o twardszej strukturze.

Jak przyrządzić?

Do wrzątku dodaję po kolei z małymi odstępami czasowymi (ok. 30 sek) kurkumę, oliwę, bazylię, sól a na koniec wsypuję marakon w dowolnej ilości (0,5-1 paczka). Po ugotowaniu (czas gotowania według wskazań na opakowaniu) hartuję makaron wlewając zimną wodę do garnka, mieszam a po chwili odcedzam. W trakcie gotowania makaronu wysmażam na patelni korojony boczek. W dużej misce mieszam odcedzony makaron ze skwarkami. Następnie, dopóki makaron jest jeszcze ciepły, rozkruszam na wierzchu twaróg oraz posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Całość delikatnie mieszam.

Potrzebne przybory:

Garnek do gotowania makaronu, patelnia, łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Z dużym uśmiechem na twarzy, na białych lub kolorowych talerzach. Pięknie wygląda udekorowany gałązką kopru.

Uwagi:

Ten makaron jest smaczny na ciepło i na zimno. Osobiście gustuję w nieco pikantniejszej odmianie tej potrawy, poniewaz pieprz podkreśla jej unikatowy charakter.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł
Autorewaspam

Kokardki z pieprzem ;-): Podobne przepisy

Kokardki z pieprzem ;-): wypróbuj również

Powiązane Tematy