Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 0,5 szkl. mąki krupczatki
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
Pącz: 0,5 szkl. przegotowanej letniej wody + 1 łyżka cukru + 1 kieliszek spirytusu + sok z 1 cytryny.
Krem:
- 3 jaja
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła (200g)
- 1 kostka margaryny
Na wierzch:
- wiśnie ze słoika drylowane
- polewa
Jak przyrządzić?
Białka ubić dodać cukier, żółtka, na końcu mąki wymieszane z proszkiem. Wymieszać, nie miksować już. Piec około 30 min. w 180 stopniach. Wystudzony biszkpot nasączyć pączem. Krem: ubić w garnku białka + żółtka + cukier - postawić na 2 garnku z gotującą się wodą i w takiej kąpieli wodnej ubijać, aż masa podwoi objętość i zbieleje. Ostudzić. Utrzeć margarynę i masło + po łyżce ubitego kremu. Masę podzielić na 2 części. Do 1 dać 3 łyżki kako, do drugiej - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki. Na nasączony biszkopt położyć masę z czarnej porzeczki, później kakaową, na wierzch drylowane wiśnie, polać polewą.
Uwagi:
Kupny dżem porzeczkowy jest lepszy, bo nie ma pestek. Ja dodawałam też zamiast niego, dżem jagodowy własnej produkcji. Też bardzo dobra masa. Podczas kąpieli wodnej woda nie może się za mocno gotować. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, ale musi być w lodówce. Można dać polewę białą, lepsze wizualnie!- Wiśnie - duży słoik. Gdyby ktoś umiał takie sam zrobić, czekam na przepisy i życzę smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Mag |