Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- 5 łyżek oleju
- mały proszek do pieczenia
Farsz:
- 1 średnia cebula
- 2 duże pomidory
- 4 ząbki czosnku
- sos Tabasco
- kawałek kiełbasy
- ogórek kiszony
- puszka tuńczyka
- ser (wedle uznania)
- ketchup
- masło
- sól pieprz
Jak przyrządzić?
Aby zrobić ciasto, mieszamy wszystkie potrzebne składniki: mąka, jajka, olej, proszek, sól. Ładnie ciasto wyrabiamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły. W tym momencie można ciasto odłożyć na chwilę i zająć się górą pizzy.
Do wykonania sosu pomidorowego musimy pokroić cebulę i obrać pomidory ze skórki. Na rozgrzany olej, wrzucamy cebulkę i szklimy ją, na to pokrojone w ósemki pomidory i przesmażamy wszystko, aż się pomidory rozpadną, na koniec wciskamy 4 ząbki czosnku (jeśli ktoś nie lubi czosnku, nie musi go dodawać) wszystko solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy kilka kropel Tabasco.
Blachę z piekarnika należy wysmarować masłem, a na to rozgnieść ciasto (kształt zależy od wyobraźni :) Na ciasto wkrajamy (najlepiej na środek) kilka bardzo cienkich kawałeczków masła, następnie rozkładamy nasz sos pomidorowy. Na sos rozkładamy równomiernie odciśniętego tuńczyka, a na to utarty ser. Na ser dajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, najlepiej ułozyc ją niedaleko krawędzi, tak aby w środku była przestrzeń, a pomiędzy kiełbasą a obrzeżem pizzy robimy szlaczek z ketchupu. Ogórka kiszonego kroimy na plasterki (wzdłuż) i kładziemy końcamy do środka, tak aby wyszło coś na kształt kwiatka, a w środku tego kwiatka dajemy znowu odrobinę ketchupu.
Tą pizze pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez około 20 minut. Pizzę można odgrzewać na drugi dzień, a będzie smakowała prawie tak samo :)
Potrzebne przybory:
nóż, patelnia bądź rondel, tarka do sera, piekarnik
Jak podawać?
na ciepło bądź zimno :) najlepiej z Coca-Colą :)
Uwagi:
Życzę wszystkim smacznego :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | bartekm |