Naleśniki z parówkami

Przepis kulinarny
Naleśniki z parówkami Zobacz 5 zdjęć

Pomysł na tanie wakacyjne danie. Jego koszt zależy od jakości parówek, ale kupując nawet wersję luksusową, możemy przygotować obiad dla 4 osób za kilka złotych. Dodatki na pewno jakieś mamy, musztardę, ketchup, majonez i wszelkie inne sosy, które zwykle znaleźć można nawet w opustoszałej lodówce. Kto miałby ochotę urozmaicić naleśniki, może do parówki dołożyć kawałek sera, smażoną cebulę, pieczarki, a nawet usmażony wcześniej boczek.

Składniki:

2 jajka,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka wody gazowanej,
½ szklanki mleka,
sól,
2 łyżki oleju,
4 parówki,
musztarda,
ketchup lub inne sosy.

Jak przyrządzić?

Z mąki, jajek, wody i mleka mikserem robimy ciasto na naleśniki. Musi mieć konsystencję farby emulsyjnej. Dodajemy sól i łyżkę oleju, mieszamy i na rozgrzanej niedużej patelni smażymy naleśniki. Odkładamy je na talerz. Układając precyzyjnie jeden na drugim, by brzegi nie wysychały. Parówki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Każdą z nich owijamy naleśnikiem posmarowanym leciutko ketchupem, musztardą lub innym sosem. Zwinięte naleśniki smażymy na oleju i podajemy gorące. Naleśniki możemy usmażyć bez sosów i dodać je dopiero na talerzu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt8 zł

Naleśniki z parówkami: Podobne przepisy

Naleśniki z parówkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy