Pomysł na tanie wakacyjne danie. Jego koszt zależy od jakości parówek, ale kupując nawet wersję luksusową, możemy przygotować obiad dla 4 osób za kilka złotych. Dodatki na pewno jakieś mamy, musztardę, ketchup, majonez i wszelkie inne sosy, które zwykle znaleźć można nawet w opustoszałej lodówce. Kto miałby ochotę urozmaicić naleśniki, może do parówki dołożyć kawałek sera, smażoną cebulę, pieczarki, a nawet usmażony wcześniej boczek.
Składniki:
2 jajka,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka wody gazowanej,
½ szklanki mleka,
sól,
2 łyżki oleju,
4 parówki,
musztarda,
ketchup lub inne sosy.
Jak przyrządzić?
Z mąki, jajek, wody i mleka mikserem robimy ciasto na naleśniki. Musi mieć konsystencję farby emulsyjnej. Dodajemy sól i łyżkę oleju, mieszamy i na rozgrzanej niedużej patelni smażymy naleśniki. Odkładamy je na talerz. Układając precyzyjnie jeden na drugim, by brzegi nie wysychały. Parówki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Każdą z nich owijamy naleśnikiem posmarowanym leciutko ketchupem, musztardą lub innym sosem. Zwinięte naleśniki smażymy na oleju i podajemy gorące. Naleśniki możemy usmażyć bez sosów i dodać je dopiero na talerzu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |