Karp po żydowsku (stary przepis) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Może być 3 karpie, najlepsze będą królewskie o wadze od 1,8 do 2 kg każdy, gdyż takie są smaczne i łatwe w obróbce. Po ok. 2 kg niepiekącej cebuli na każdego karpia, dwie lub trzy laski wanilii, 1 średnie opakowanie cukru waniliowego, po dwie duże garście ładnych rodzynek i nie łuskanych migdałów, dwie łyżki miodu, sól, czarny pieprz świeżo mielony, cukier oraz niewielkie opakowanie żelatyny.

Jak przyrządzić?

Ryby oczyścic z łusek i wnętrzności nie odcinając płetw. Umyć dokładnie w zimnej wodzie. Pokroić na dzwonka o szerokosci ok. 2,5 cm, a z głów usunąć tylko oczy, skrzela pozostawić .Tak przygotowane kawałki ryby, każdy z osobna i z każdej strony, bardzo dobrze posolić, popieprzyć i posypać cukrem, układając je w odpowiedniej wielkości misce. Mając na uwadze przyszłą kolejność gotowania, najlepiej układać kawałki ryby od tych najlepszych i najładniejszych na spodzie, po głowy i ogony na samej górze. Tak przygotowaną rybę przykryć i odstawic w chłodne miejsce do dnia następnego. Drugiego dnia obrać, umyć i pokroić w krążki cebulę. Zalać ją odpowiednią ilością wody i zagotować w szerokim i płytkim rondlu, zostawiając miejsce na włożenie 3-4 kawałków ryby i dodanie reszty składników. Ja gotuję w gęsiówkach. Gdy woda z cebulą zacznie się gotować, dodać do niej rodzynki, migdały, pokrojoną na maleńkie kawałeczki wanilię, cukier waniliowy i miód. Nie dodawać już pod żadnym pozorem soli, pieprzu, czy innych przypraw. Następnie, do rondla z gotującą się na wolnym ogniu cebulą wlać soki i krew, które zebrały się w misce z kawałkami ryby. W tak przygotowanym wywarze, na wolnym ogniu gotować kawałki ryby, z tym jednak, że najpierw zacząć od głów, które gotuje sie dość długo aby puściły smak i klej. Potem należy je wyjąć i można zjeść najsmaczniejsze ich części na gorąco. W dalszej kolejności gotować należy ogony, a potem stopniowo coraz to ładniejsze kawałki ryb, od czasu do czasu delikatnie mieszając by cebula nie przywarła do dnia rondla. W zalezności od szerokości rondla, wkładać po 3 lub 4 kawałki. Podczas gotowania kawałki ryby muszą być całkowicie zanurzone w cebuli i nie należy ich obracać. Dolewać do wywaru zbierające się w misce z kawałkami ryby soki i krew. Gotować kawałki ryby aż mięso będzie białe i nierozpadające się, po czym ostrożnie wyjmować, oczyszczać z kawałeczków cebuli i układać na półmiskach. W międzyczasie, z wywaru wyłowić sporą ilość napęczniałych rodzynek oraz ile się da migdałów, obierając te ostatnie ze skórki póki gorące. Rodzynki i migdały odłożyć. Po ugotowaniu wszystkich kawałków ryby, wywar bedzie miał kolor ciemno zielony lub lekko brązowawy. Należy go bardzo dokładnie przefasować. Po przefasowaniu powstanie z niego coś w rodzaju gęstego sosu. Dla pewności, że sos ten zastygnie, można dodać troszeczkę żelatyny, gdyż przy tak małej ilości ryb, z zastygnięciem może być problem. Żelatynę należ rozpuszczać przefasowanym wywarem (sosem), a nie wodą. Poukładane w półmiskach kawałki ryby posypać wyłowionymi z wywaru rodzynkami i migdałami, po czym zalać to wszystko przygotowanym sosem. Resztę sosu wlać do odpowiedniej salaterki i wszystko razem odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. Zimą może być piwnica lub balkon, latem niestety lodówka. I JUŻ TYLKO SMACZNEGO ŻYCZĘ.

Jak podawać?

Podawać na zimno, jak rybę w galarecie ze słodką drożdżową bułką.

Uwagi:

Podczas gotowania zarówno ryba, jak i wywar mogą wydać się niedoprawione. Ale nie należy przyprawiać już niczego. Efekt końcowy jest zupełnie inny. Ryba jest delikatna, a zastygnięty sos słodkawo - pieprzny. Wzajemnie się świetnie uzupełniają. Jest to stary, przedwojenny i sprawdzony przepis. Osobiście robię karpia w taki sposób od lat i coraz to w większych ilościach, z uwagi na rosnącą liczbę smakoszy wśród znajomych. Ostanio poszło ok. 20 kg karpia i 1 siedmiokilogramowy sum przyrządzony wraz z karpiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Trudnośćśredni
Autormaciek

Karp po żydowsku (stary przepis): Podobne przepisy

Karp po żydowsku (stary przepis): wypróbuj również

Przepisy na karpia

... dzielenia się opłatkiem. Innym nadal kultywowanym zwyczajem jest przyrządzenie świątecznego karpia. Pojawienie się ryby w wannie od dzieciństwa sygnalizuje nam, że wigilia jest już tuż tuż. Jedzenie ... karpia wcale jednak nie musi być nudne. ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Karp w galarecie

... przynajmniej jednej z dwunastu tradycyjnych potraw. Jedną z nich na pewno jest karp, bez którego spora grupa ludzi nie wyobraża sobie świątecznej kolacji. W jaki sposób go przygotować? Czy karp ... jest rzeczywiście tradycyjną wigilijną rybą? ...

dawno temu

Śledzie po żydowsku

... Jednym z wielu czynników, który przez stulecia miał ogromny wpływ na kuchnię polską jest żydowska tradycja kulinarna. Specyfika relacji polsko-żydowskich nie zawsze jednak pozwalała mówić ... o bezpośrednim i długotrwałym powiązaniu tych kultur. ...

dawno temu

Karp nieco inaczej

... Złocisty karp na świątecznym stole to już standard w wielu polskich domach i pozycja obowiązkowa wśród innych wigilijnych specjałów. Danie to jednak wcale nie musi być nudne. Dlatego jeśli opatrzył ... Wam się już wigilijny karp w panierce, ...

dawno temu

Karp wigilijny - pieczony na złoto

... Zawsze smażysz wigilijnego karpia? A pomyślałaś żeby tym razem coś zmienić? Karp oczywiście być musi, ale może tak pieczony? To danie naprawdę zasługuje, by zyskać tytuł najsmaczniejszej potrawy świątecznej. Pomyśl tylko: ryba, migdały, orzechy, ...

dawno temu

Karp z bakaliami - oryginalnie na Wigilię

... Wprawdzie do świąt zostało jeszcze mnóstwo czasu, ale już teraz warto zacząć zastanawiać się nad wigilijnym menu. Bo kto powiedział, że co roku muszą być takie same potrawy? No owszem, karpia nie może zabraknąć, ale może tym razem zamiast ...

dawno temu

Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

... Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Czy wiesz już co znajdzie się na twoim świątecznym stole? Karp jest pewnie daniem, bez którego rodzinne spotkanie nie miałoby tego wyjątkowego charakteru ... . Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż ...

dawno temu

Jak dbać o zęby w starszym wieku

... Czy o zęby należy dbać tak samo w wieku 20 i 70 lat? Jakie zmiany zachodzą w jamie ustnej u seniorów? Czy odbudowy protetyczne, które miewają częściej ludzie starsi wymagają szczególnej dbałości ... ? Na te inne pytania związane z uzębieniem u ...

6 miesięcy temu

Jak wybrać najlepszego karpia na Wigilię?

... Bez niego trudno sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę. Smażony, faszerowany albo zatopiony w galarecie - w polskiej tradycji kulinarnej karp od wieków zajmuje miejsce szczególne. Dietetycy chwalą ... mięso tej ryby, gdyż zawiera dużo ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Karp i slow food idą w parze!

... Świąteczne menu nierzadko jest sennym horrorem dla miłośników light food i zdrowego odżywania. Zupełnie niesłusznie, bo nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić świąteczne potrawy tak, by były zdrowe i lekkostrawne. Podpowiadamy, jak ...

dawno temu

Bóg się rodzi karp truchleje. Rytualny ubój ryb w polskich domach

... "Nie kupuj żywych karpi" to hasło kampanii społecznej klubu Gaja. Maja Ostaszewska, Julia Pietrucha, Magdalena Różczka, Bartłomiej Topa, Robert Makłowicz, Olga Tokarczuk, Magdalena Cielecka, Olga ... . Idą święta, dzyń dzyń dzwoneczki, mikołaje, ...

dawno temu

Stary niedźwiedź mocno śpi

... Pamiętasz piosenkę z dzieciństwa o starym niedźwiedziu? Treść piosenki jest prosta i buduje napięcie. Często towarzyszy zabawie „w łapanego”. Na czym dokładnie polega zabawa oraz jak brzmi tekst piosenki dowiecie się z artykułu poniżej. ... , ...

dawno temu

Przepis na pulpety

... Przepis na pulpety pochodzi ze starej książki kucharskiej babci. Pamiętam ten smak z dzieciństwa i przyznam, że wtedy za takimi daniami nie przepadałam. Teraz jest zupełnie inaczej. Pulpety mięsne doskonale komponują się z ziemniakami z wody i ...

dawno temu

Pieczona karkówka po żydowsku

... i pokroić w plastry. Dopraw mięso pieprzem, solą i majerankiem, a następnie obtocz w mące. Przysmaż karkówkę na oleju, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Krok 2 Karkówka po żydowsku jest pełna warzyw ... nie będziesz miała najmniejszych ...

dawno temu

Przepis na cukinię w cieście naleśnikowym

... Cukinię można wprowadzić do diety niemowlaka, który ukończył już 6 miesięcy. A naprawdę warto, gdyż zawiera liczne witaminy (A, C, B1, B2, PP) i minerały (wapń, fosfor, żelazo, magnez). Poniżej przepis na cukinię cieście naleśnikowym dla trochę ...

dawno temu

Starsze rodzeństwo wzorem dla młodszego

... W teorii dzieci wzorują się na rodzicach. W praktyce okazuje się jednak, że najmłodsze dzieci w rodzinie nie tylko wzorują się na swoich rodzicach, ale również, a może przede wszystkim, na starszym rodzeństwie. ... W teorii dzieci wzorują się na ...

dawno temu

Najstarsza matka w Australii urodziła dziecko w wieku 63 lat

... W wieku 63 lat dzięki zabiegowi in vitro urodziła dziecko najstarsza w Australii kobieta pochodząca z Tasmanii – informuje serwis BBC News. ... 63-letnia Australijka urodziła dziecko. To najstarsza mieszkanka tego kraju, która została matką. Nie ...

dawno temu

Powiązane Tematy