Składniki:
- paczka biszkoptów
- 1 żółtko
- 2 galaretki (najlepiej truskawkowe)
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 margaryna
- 3/4 szklanki mleka
- około 1 kg truskawek
Jak przyrządzić?
Połowę truskawek odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować na papkę.
Żółtko, cukier puder i margarynę utrzeć na pulchną masę. Następnie do utartej margaryny dodawać po łyżeczce wcześniej zmiksowane truskawki, uważając aby masa się nie zwarzyła. Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody a następnie wlać do masy truskawkowej. Jeżeli masa się nam zwarzyła wystarczy szybciutko postawić miseczkę z masą na parze (ciągle miksując). Biszkopty należy maczać w mleku i układać ściśle na tortownicy. Wylać masę do tortownicy i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie ułożyć pozostałe truskawki na wierzchu i zalać drugą galaretką rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Odstawić do stężenia na minimum 3-4 godz.
Uwagi:
Zamiast truskawek można również użyć innych owoców. Bardzo często zamiennie używam bananów. Wówczas miksuje 3 banany średniej wielkości i dodaje galaretki cytrynowe.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aga |