Składniki:
1/2l mleka,
2 jajka,
2 żółtka,
wanilia,
15 dag cukru,
2-3 dag kawy
Jak przyrządzić?
Jaja ubić na parze z cukrem, dodawać po troszku przegotowanego mleka, ubijać aż masa zgęstnieje, włożyć do drugiego naczynia z zimną wodą, ubijać nadal, aż masa oziębi się zupełnie, dodać mocny napar kawy (1/8 l wody) / do lodów karmelowych zamiast kawy dodać 4-5 łyżek mocnego karmelu (karmel z 2 - 3 dkg cukru zarumienić na ciemnozłoty kolor, zagotować z 3-4 łyżkami wody). Wlać lody do formy i zamrozić (około 5 godzin.
Jak podawać?
Z bitą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 300 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Emilka |