Domowe lody dla ochłody
REDAKCJA • dawno temuW sklepowych zamrażarkach piętrzą się pojemniki z lodami. Kuszą nas rozmaitymi smakami, jednak po dokładnym wczytaniu się w etykiety można nabrać wątpliwości. Czy lody rzeczywiście wymagają tylu składników, że lista zajmuje aż kilkanaście linijek? Może warto spróbować domowych lodów? Kiedy, jak nie latem? Wbrew pozorom to wcale nie jest takie trudne zadanie.
Lody truskawkowe
Składniki:
- 1 szklanka tłustego mleka,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 6 żółtek,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 500 g truskawek, bez szypułek
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny,
- 1 laska wanilii.
Przygotowanie:
Truskawki i sok z cytryny miksujemy w blenderze na puree. Do małego garnka z grubym dnem wlewamy mleko, kremówkę, ziarenka wanilii. Gotując na niedużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Jednak zanim mleko się zagotuje, ucieramy żółtko i cukier na puszystą masę. Do otrzymanego kremu dodajemy połowę zagotowanego mleka i miksujemy.
Mleko z żółtkami z powrotem przelewamy do garnka z pozostałym mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia — mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę. Zdejmujemy z palnika, nie doprowadzając do wrzenia!
Dodajemy puree z truskawek, mieszamy. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, co kilkanaście minut mieszając.
Źródło: informacja prasowa
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze