Składniki:
Waniliowe: 3 jaja, 6 dag cukru, wanilia, mleka tyle aby było 3/4 l płynu.
Karmelowe: 3 jaja, 6-8 dag cukru, 4 dag cukru na karmel, wanilia, mleka tyle aby było 3/4 l płynu.
Kawowe: 2 dag kawy, 3 jaja, cukier do smaku, mleka tak na 3/4 l płynu.
Jak przyrządzić?
Waniliowe:
Jaja rozmącić z mlekiem, cukrem i wanilią. Płynem napełnić wysmarowane masłem filiżanki, ustawić je w naczyniu z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości filiżanki), podgrzewać na płycie lub zapiec w piekarniku. Gdy masa stanie się galaretowata, wyjąć z wody i ostudzić. Wyłożyć z filiżanek. Przybrać dżemem, można też oblać syropem owocowym.
Karmelowe:
tak samo jak waniliowe. do płynu dodać karmel z cukru zarumienionego na złoty kolor.
Kawowe:
Do płynu dodać mocny napar kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Emilka |