Składniki:
4 uda z kurczaka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, szklanka ryżu, 2 duże świeże pomidory lub mała puszka pomidorów bez skórki, mała puszka groszku konserwowego, 1 papryka świeża /poza sezonem może być konserwowa/, pieprz, chili, sól, łyżeczka imbiru(!)/koniecznie/, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć udka równomiernie ze wszystkich stron /najlepiej pod przykryciem/.2. Wyjąć udka i na tym tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.3. Wyjąć cebylę i czosnek, wsypać opłukany /nie gotowany(!)/ ryż i mieszając podsmażyć na złoty kolor.4. Wszystko połączyć w dużym rondlu /pomidory sparzyć i zdjąć skórkę/, dobrze wymieszać.5. Przełożyć do żaroodpornegp naczynia z przykryciemi wstawić do rozgrzanego piekarnika na 1-1,5 godz. Jeśli zachodzi potrzeba podlać wodą.
Jak podawać?
Z surówkami
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Anja |