Kurczak w winie

Przepis kulinarny

Składniki:

- kurczak 1,5 kg lub same udka (co kto lubi),
- 1 cebula,
- kilka pieczarek,
- warzywa sezonowe lub mrożone-gotowe kompozycje np.(brukselka, marchewka, grosek zielony, fasolka),
- czosnek 2-4 ząbków,
- może być papryka,
- sól,
- pieprz do smaku i inne przyprawy wg smaku,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1-1,05 szkl. wina (może być własnej roboty-słodkawe).

Warzyw ma być tyle,by wystarczyło do całego dania czyli ok. 1 kg.

Jak przyrządzić?

Poporcjowanego kurczaka układamy w garnku lub naczyniu żaroodpornym, wokół układamy warzywa i wszystko co mamy ze składników (może być zmienne). Im bardziej różnorodne i kolorowe tym lepiej. Popiepszyć,lekko posolić, zalać winem i pozostawić tak najmniej ma 2 godziny, nawet na cała noc.Piec w piekarniku lub dusić w garnku tradycyjnie, gdy płyn wyparuje dolać parę łyżek gorącej wody, aby był sosik Na koniec gdy wszystko już miękkie,rozmieszać 1 lyżkę mąki ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody i wlać do wszystkiego, by sosik był zawiesisty, a nie wodnisty. Posypać tradycyjnie zieleniną i posolić. Smakosze twierdzą, ze można nie solić, gdyż ma to swój specjalny smaczek . Podawać z utłuczonymi ziemniaczkami,kładąc warzywa obok kurczaka, a nie jedno na drugim. Jest smaczne i ładnie wygląda.

Jak podawać?

Tak wszystko układać na talerzu by ładnie wyg lądało, ma być widać i brukselkę i pieczarkę itd.

Uwagi:

W ten sposób można robić inne rodzaje mięs np. karkówkę pokrojoną w plastry, układamy jeden na drugim np. po 3 szt., a warzywa wokół i tak samo postępujemy. Nie podajemy już żadnej surówki, dlatego musimy doświadczyć sami o ilości danych tu warzyw.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6 porcji
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt15 zł
Autorewa

Kurczak w winie: Podobne przepisy

Kurczak w winie: wypróbuj również

Powiązane Tematy