Składniki:
- kurczak 1,5 kg lub same udka (co kto lubi),
- 1 cebula,
- kilka pieczarek,
- warzywa sezonowe lub mrożone-gotowe kompozycje np.(brukselka, marchewka, grosek zielony, fasolka),
- czosnek 2-4 ząbków,
- może być papryka,
- sól,
- pieprz do smaku i inne przyprawy wg smaku,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1-1,05 szkl. wina (może być własnej roboty-słodkawe).
Warzyw ma być tyle,by wystarczyło do całego dania czyli ok. 1 kg.
Jak przyrządzić?
Poporcjowanego kurczaka układamy w garnku lub naczyniu żaroodpornym, wokół układamy warzywa i wszystko co mamy ze składników (może być zmienne). Im bardziej różnorodne i kolorowe tym lepiej. Popiepszyć,lekko posolić, zalać winem i pozostawić tak najmniej ma 2 godziny, nawet na cała noc.Piec w piekarniku lub dusić w garnku tradycyjnie, gdy płyn wyparuje dolać parę łyżek gorącej wody, aby był sosik Na koniec gdy wszystko już miękkie,rozmieszać 1 lyżkę mąki ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody i wlać do wszystkiego, by sosik był zawiesisty, a nie wodnisty. Posypać tradycyjnie zieleniną i posolić. Smakosze twierdzą, ze można nie solić, gdyż ma to swój specjalny smaczek . Podawać z utłuczonymi ziemniaczkami,kładąc warzywa obok kurczaka, a nie jedno na drugim. Jest smaczne i ładnie wygląda.
Jak podawać?
Tak wszystko układać na talerzu by ładnie wyg lądało, ma być widać i brukselkę i pieczarkę itd.
Uwagi:
W ten sposób można robić inne rodzaje mięs np. karkówkę pokrojoną w plastry, układamy jeden na drugim np. po 3 szt., a warzywa wokół i tak samo postępujemy. Nie podajemy już żadnej surówki, dlatego musimy doświadczyć sami o ilości danych tu warzyw.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ewa |