Sk艂adniki:
- kurczak 1,5 kg lub same udka (co kto lubi),
- 1 cebula,
- kilka pieczarek,
- warzywa sezonowe lub mro偶one-gotowe kompozycje np.(brukselka, marchewka, grosek zielony, fasolka),
- czosnek 2-4 z膮bk贸w,
- mo偶e by膰 papryka,
- s贸l,
- pieprz do smaku i inne przyprawy wg smaku,
- 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej,
- 1-1,05 szkl. wina (mo偶e by膰 w艂asnej roboty-s艂odkawe).
Warzyw ma by膰 tyle,by wystarczy艂o do ca艂ego dania czyli ok. 1 kg.
Jak przyrz膮dzi膰?
Poporcjowanego kurczaka uk艂adamy w garnku lub naczyniu 偶aroodpornym, wok贸艂 uk艂adamy warzywa i wszystko co mamy ze sk艂adnik贸w (mo偶e by膰 zmienne). Im bardziej r贸偶norodne i kolorowe tym lepiej. Popiepszy膰,lekko posoli膰, zala膰 winem i pozostawi膰 tak najmniej ma 2 godziny, nawet na ca艂a noc.Piec w piekarniku lub dusi膰 w garnku tradycyjnie, gdy p艂yn wyparuje dola膰 par臋 艂y偶ek gor膮cej wody, aby by艂 sosik Na koniec gdy wszystko ju偶 mi臋kkie,rozmiesza膰 1 ly偶k臋 m膮ki ziemniaczanej w niewielkiej ilo艣ci wody i wla膰 do wszystkiego, by sosik by艂 zawiesisty, a nie wodnisty. Posypa膰 tradycyjnie zielenin膮 i posoli膰. Smakosze twierdz膮, ze mo偶na nie soli膰, gdy偶 ma to sw贸j specjalny smaczek . Podawa膰 z ut艂uczonymi ziemniaczkami,k艂ad膮c warzywa obok kurczaka, a nie jedno na drugim. Jest smaczne i 艂adnie wygl膮da.
Jak podawa膰?
Tak wszystko uk艂ada膰 na talerzu by 艂adnie wyg l膮da艂o, ma by膰 wida膰 i brukselk臋 i pieczark臋 itd.
Uwagi:
W ten spos贸b mo偶na robi膰 inne rodzaje mi臋s np. kark贸wk臋 pokrojon膮 w plastry, uk艂adamy jeden na drugim np. po 3 szt., a warzywa wok贸艂 i tak samo post臋pujemy. Nie podajemy ju偶 偶adnej sur贸wki, dlatego musimy do艣wiadczy膰 sami o ilo艣ci danych tu warzyw.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Kaloryczno艣膰 | ma艂o |
Przybli偶ony koszt | 15 z艂 |
Autor | ewa |