Składniki:
Składniki dla 4 osób:
- 4 duże bułeczki
- 2 łyżki margaryny
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 papryki
- 10 dag łagodnego żółtego sera
- 4 cienkie parówki
- 2 jajka
- 1/2 puszki zielonego groszku (200g)
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 pomidor
- sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Przyrządzenie:
1. Z bułeczek ściąć wierzch, odłożyć. Dolne części wydrążyć, wysmarować wewnątrz margaryną.
2. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym tłuszczu. Cebule obrać, posiekać i wrzucić do boczku. Papryki umyć, oczyścić, miąższ poproić w postkę, przesmażyć z boczkiem i cebulą.
3. Jedno jajko ugotować na twardo, obrać i posiekać. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Groszek odcedzić na sicie, wsypać do salaterki, do której nastepnie dodać cebulę z boczkiem i papryką, parówki, jajko, połowę sera, natkę pietruszki surowe jajko. Całość przyprawić solą i pieprzem.
4. Tak przygotowaną masą napełnić bułeczki, wstawić na blasze do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180C, na 5 minut przed końcem zapiekania bułeczki posypać resztą żółtego sera.
5. Pomidora umyć, pokroić na cząstki, a następnie udekorować nimi już upieczone grzanki.
Uwagi:
Rada:
Aby grzanki były mniej kaloryczne w składnikach możemy pominąć wędzony boczek. Wówczas cebulę smażymy bezpośrednio na łyżce tłuszczu i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.
Smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Pchełka |