Składniki:
klasyczny biszkopt, 2 śmietanki kremówki 30% lub 20%, mała paczka wiórków kokosywych (jak ktoś lubi duzo kokosu można dodać niecałą dużą paczkę kokosu), białą czekoladę (najlepiej wedlowską - jak ktoś lubi słodkie ciasta można dodać 2 czekolady), 2 śnieżki
Jak przyrządzić?
Pieczemy biszkopt, najlepiej z 4-5 jajek taki nie za duży. Oddzielamy górną część biszkoptu tak żeby nie była bardzo gruba ani cienka, taka w sam raz. Rozpuszczamy czekoladę, ubijamy pianę ze śmietany, dodajemy do ubitej śmietany 2 śnieżki, rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, dodajemy wiórki kokosowe. Przekładamy biszkopt kremem, na wierzch zostawiamy jeszcze trochę kremu, którym smarujemy wierzch biszkoptu, na który posypujemy resztę wiórków kokosowych (można je nawet podprażyć na patelni). Wstawiamy do lodówki na jakieś min. 5 godzin, żeby krem dobrze stężał, najlepiej na całą noc. No i smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | dowolna ale dla głodomorów max. 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Misiaczek |