Składniki:
3 marchewki, 1 woreczek ryżu, 1 puszka kukurydzy, pęczek pietruszki.Na sos: 0,5 szklanki oleju, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka wegety, 1 łyżka majonezu, sok z połowy cytryny.
Jak przyrządzić?
Surową marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ryż ugotować na sypko, najlepiej 3 godziny wcześniej. Kukurydzę odcedzić. Natkę pietruszki opłukać i pokroić. Gdy ryż będzie zimny i przeschnięty, połączyć go z pozostałymi składnikami. Przygotować sos: olej połączyć z wegetą, majonezem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać i wlać do sałatki. Całość połączyć i schłodzić.
Potrzebne przybory:
Tarka, praska do czosnku, sitko, naczynie na sałatkę.
Jak podawać?
Potrawę podajemy schłodzoną, w salaterce jako samodzielne danie i w kompozycji z innymi sałatkami. Smacznego.
Uwagi:
Surówka jest tak prosta w przygotowaniu, że na pewno nikomu nie sprawi problemu, a przy tym jest tania i SMACZNA - po prostu rewelacja.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Czarna Mamba |