Składniki:
około 50 dag piersi z kury,
puszka czerwonej fasoli,
puszka kukurydzy,
2 małe puszki koncentratu pomidorowego,
przyprawa meksykańska,
czosnek granulowany,
papryka ostra,
oregano i zioła prowansalskie,
kostka rosołowa,
trochę mąki z wodą do zagęszczenia,
olej lub lepiej oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
I po kolei: kurę oprawiasz i kroisz w małe kawałki; na patelnię nalać olej lub oliwę i podgrzać to; jak się podgrzeje wrzucić mięso i trochę przypraw - zioła, paprykę i przyprawę meksykańską - żeby się podpaliły razem z mięsem; jak się mięso zetnie dodać odsączoną czerwoną fasole i odsączoną kukurydze, koncentrat oraz kostkę rosołową rozrobioną w połowie szklanki wody; wymieszać na patelni na małym ogniu, nie przykrywać i niech się gotuje jakieś 15 minut - mieszaj tak żeby nie pryskało dookoła, dodaj jeszcze przyprawy meksykańskiej, aha i czosnku granulowanego. Podgrzać i jak trzeba zagęścić mąką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | BladeRunner |