Składniki:
Ciasto:
- mąka
- mleko
- jajka
- cukier waniliowy
- troszkę oleju
(Składniki łączę na oko - ciasto powinno mieć gęstość śmietany)
Nadzienie:
- truskawki
Jak przyrządzić?
Łączymy wszystkie składniki ciasta i smażymy w miarę cienkie naleśniki. Truskawki pozbawiamy szypułek i rozgniatamy na sos za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kładziemy sos na usmażone naleśniki, jak ktoś woli można dodatkowo posypac cukrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego.
Potrzebne przybory:
miska, tłuczek do ziemniaków, patelnia, mikser
Jak podawać?
można posypać cukrem lub polać rozpuszczoną czekoladą
Uwagi:
Ważne aby truskawki były świeże i słodkie ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Darek |