Składniki:
6 skrzydełek,
3 łyżki pikantnej przyprawy Grill - Kamis,
2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka musztardy grillowej - Kamis,
łyżeczka miodu,
szczypta ostrej papryki
Jak przyrządzić?
Skrzydełka umyć i osuszyć. W misce wymieszać składniki marynaty, następnie włożyć skrzydełka i porządnie nasmarować marynatą. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej godzinkę (najlepiej na całą noc). Naczynie żaroodporne lub blachę wysmarować masłem, wlać odrobinę wody, ułożyć skrzydełka i wstawic do rozgrzanego piekarnika - 220 st. Piec godzinę. Po upływie 20 min. przekręcić na drugą stronę i 15 min przed końcem pieczenia znów przekręcić, żeby skórka na wierzchy ładnie się przypiekła.
Potrzebne przybory:
miska, naczynie żaroodporne lub blacha
Jak podawać?
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką (sałata lodowa, pomidor, ogórek kiszony) polaną vinegretem
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Zuzka |