Składniki:
Ciasto jasne:
Składniki: 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 4 jajka,
Ciasto ciemne:
Sładniki: 2 i ½ łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 4 jajka, 1 i ½ łyżki kakao
Masa:
Składniki: 2 galaretki cytrynowe, ½ l śmietany
Jak przyrządzić?
Ciasto jasne:
Na parze wsypać cukier, dodać całe jajka, ubijać trzepaczką do gęstości, aż będzie zimne. Dodawać stopniowo mąkę. Piec na pergaminie w temp. 180°C na złoty kolor.
Ciasto ciemne:
Tak samo jak ciasto jasne + na koniec kakao.
Masa:
Galaretkę zrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ubić śmietanę i dodać półpłynną galaretkę.
Uwagi:
Przełożenie placka:
Ciasto jasne – połowa masy – ciasto ciemne - reszta masy.
Wierzch posypać czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Magdzik |