Sk艂adniki:
300 g polowek luskanego grochu,
1 srednia cebula,
majeranek,
sol
Jak przyrz膮dzi膰?
Groch zalewamy na 30 minut wrzatkiem. Wstawiamy garnek z grochem na gaz [wody nie wylewamy] i gotujemy az zmieknie, uzupelniamy co jakis czas stan wody.
Kroimy drobno cebule i wrzucamy do grochu. Dodajemy 2 lyzeczki soli. Dodajemy duzo majeranku.
Wszystko mieszamy i gotujemy dopoki nam ladnie nie zgestnieje do pozadanej konsystencji.
Jak podawa膰?
Na goraco, najlepiej z chlebem.
Uwagi:
Jak widac to bardzo biedna wersja grochowki, ale zapewniam ze smaczna.
Jak nazwa wskazuje - idealna na survival czy jakis biwak gdy mamy ograniczona ilosc produktow do uzycia.
Sam pomysl wpadl mi do glowy gdy zabieralem sie za gotowanie prawdziwej grochowki, ale na szczescie postanowilem poeksperymentowac - i nie zaluje :) Sam wszystko zjadlem za jednym zamachem :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2 |
Przybli偶ony koszt | 1 z艂 |
Autor | Mustafa |