Składniki:
szklanka ryzu, szklanka maki pszennej, 2 jaja, pol szklanki jogurtu naturalnego, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, jedno opakowanie cukru waniliowego, olej do smazenia, dzem lub owoce sezonowe
Jak przyrządzić?
1. Ryz ugotowac na sypko, odcedzic i ostudzic
2. Jaja roztrzepac z cukrem waniliowym
3. Ciagle mieszajac (miksujac) dodac make z proszkiem do pieczenia, jogurt, ryz (pomalu wsypywac)
4. Na rozgrzany olej, lyzka nakladac niewielkie porcje ciasta. Smazyc na zlocisty kolor z obu stron.
Potrzebne przybory:
patelnia, mikser
Jak podawać?
na cieplo
Uwagi:
Na wierzchu posmarowac dzemem, jogurtem owocowym lub zmiksowanymi owocami sezonowymi. Ewentualnie posypac cukrem pudrem.
Mozna tez do ciasta dodac 2 srednie starte jablka, wtedy bedziemy mieli racuchy z ryzem i jablkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 14 malych |
Autor | renatka;) |