Składniki:
- słoiczek majonezu, najlepiej napoleońskiego (np .niskotłuszczowy)
- opakowanie większe jogutru naturalnego
- 5 zabków czosnku (zależy od uznania)
- biały pieprz i sól
Jak przyrządzić?
Do miski wlewamy jogurt, do tego dodajemy majonez (zależy jak kto lubi, można dodać więcej lub mniej - jeśli dodamy mniej sos bedzie mniej kaloryczny). Następnie przez wyciskarkę wyciskamy ząbki czosnku (i tu też kto co lubi, jak chcemy mocny i siarczysty sos to dodajemy 5-6 ząbków, jak chcemy delikatny to nawet 3 wystarczą), na koniec solimy, pieprzymy i odstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej jak postoi całą noc.
Uwagi:
To co czosnekma do siebie, no po prostu czuć go :)Sos nadaje się również do warzyw typu seler naciowy, marchewka, papryka.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | belaiza |