Składniki:
60 dag wołowiny bez kości, trzy ząbki czosnku, dwie cebule, 6 ziemniaków, dwie marchewki, dwie pietruszki, dwie czerwone papryki, natka pietruszki, koperek, kukurydza z puszki, butelka jasnego lekkiego piwa, papryka w proszku, sól, pieprz, smalec do smażenia.
Jak przyrządzić?
Wołowinę kroimy na kostkę, jak do gulaszu i obsmażamy na smalcu. To co zostanie na patelni po smażeniu rozrabiamy wodą i dodajemy do gara w którym gulasz będzie się pichcił. Solimy na końcu smażenia. Ziemniaki po obraniu kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm, warzywa w słupki, paprykę dzielimy na części, czosnek obieramy i kroimy w krążki, podobnie cebulę. Wrzucamy to do mięsa wraz z kukurydzą (odcedzoną), papryką, solimy i pieprzymy. Dodajemy część pokrojonej natki pietruszki i koperek. Zalewamy piwem i uzupełniamy wodą, żeby składniki były zakryte. Gotujemy, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
Jak podawać?
Posypaną natką pietruszki i koperkiem, w wysokich talerzach.
Uwagi:
W oryginalnym przepisie zamiast piwa było wino, ale ponieważ nie napisano, czy wino ma być czerwone, czy białe, wytrawne, czy też może być półwytrawne zaryzykowałem z piwem. Acha, nie było kukurydzy, tylko groszek z puszki, dodawany pod koniec gotowania. Kto chce może po ugotowaniu dodać śmietany.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | Guci |