Doskwierają ci jesienne chłody? Poznaj rewelacyjne przepisy na rozgrzewające zupy!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuZnacząca zmiana pogody i ochłodzenie temperatury potrafi doskwierać, prawda? Gęsia skórka na ciele, kubek z ciepłym napojem i ciepły koc – zapewne nieraz tak spędzasz niejeden jesienny wieczór. Jednak możesz to zmienić dzięki fantastycznym zupom silnie rozgrzewającym! Poznaj najlepsze przepisy na zupy, które ogrzeją cię w nawet najchłodniejszy dzień.
Zupa gulaszowa
Przygotuj bulion wedle własnego uznania. Następnie podsmaż na patelni pokrojone w kostkę mięso wołowe w ilości 200 g. Na drugiej patelni podsmaż na oleju cebulę, aż do momentu jej zeszklenia. Połącz mięso z cebulą i posyp 1/3 łyżeczką pieprzu kajeńskiego, ½ łyżeczki przyprawy z ostrej papryki. Dodaj do całości sól i świeżo zmielony pieprz do smaku i smaż wszystko przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie wszystkie składniki przełóż do garnuszka i dodaj do nich 600 ml wcześniej przygotowanego bulionu. W momencie, gdy mięso będzie miękkie, dodaj do zupy 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ½ czerwonej papryki również pokrojonej na drobne cząstki. Po 10 minutach dodaj zawartość puszki z pomidorami w zalewie. Po 15 minutach ponownie dopraw całość solą i pieprzem. Otrzymałaś w ten sposób doskonałą zupę gulaszową!
Zupa marchewkowa
Podstawą tego przepisu będzie przygotowany przez ciebie domowy bulion warzywny. Marchewki w ilości 0,5 kg obierz i pokrój na talarki. Pokrój w kostkę cebulę, wrzuć ją do rondelka i smaż na klarowanym maśle do momentu zeszklenia. Następnie dodaj do niej marchewkę, sok z połowy pomarańczy i 1 litr bulionu. Całość dopraw przy pomocy soli, pieprzu oraz imbiru i gotuj do momentu zmięknięcia warzyw. Wszystkie składniki na koniec dokładnie zblenderuj. Podawaj zupę z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.
Zupa czosnkowa
Czosnek będzie stanowić rozgrzewający składnik zupy, a jednocześnie czynnik wzmacniający odporność organizmu przed chorobami. Do 1 litra bulionu dodaj 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę i gotuj całość do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodaj 1 czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku. Dalej gotuj bulion do momentu, gdy cebula stanie się miękka. Wszystkie składniki zblenderuj na gładką masę. Dodaj do niej jeden mały, trójkątny śmietankowy serek topiony, świeżo zmielony pieprz oraz sól ziołowo-czosnkową. Wierzch zupy posyp świeżą natką z pietruszki i gotowe!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze