Składniki:
Tradycyjny:
- 3 jaja
- szczypta soli
- 3 nieczubate łyżki mąki
- olej do smażenia
Na ostro:- w/w składniki
- kiełbasa
- szczypior lub cebula
Jak przyrządzić?
Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę i wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wlewamy nasze ciasto i na wolnym ogniu smażymy aby stężał lekko z góry i dał się przewrócić. Aby ciasto nam się odkleiło z boków proponuję łyżeczką podlać naokoło olejem i lekko podważyć nożem.
Na ostro do surowego ciasta dodajemy posiekany szczypiorek lub cebulę i pokrojoną kiełbasę.
Potrzebne przybory:
miska, patelnia, mikser lub trzepaczka.
Uwagi:
Należy pamiętać, że ciasto robimy jak mamy dobrze rozgrzaną patelnię, wtedy mamy gwarancję, że wyjdzie pulchne i białka nie podejdą wodą, i na niewielkiej ilości oleju.
Na ostro polecam podawać z ketchupem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | CZUPUREK |