Składniki:
2 szklanki ryżu, puszka czerwonej fasoli, 2 strąki papryki (zielona lub żółta, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, mała puszka koncentratu pomidorowego, 2 banany, mielona ostra papryka, sól, pieprz, masło, wiórki kokosowe, olej, pół szklanki bulionu
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować w dużej ilości wody,odcedzić i przepłukać.Drobno posiekaną cebulę usmażyć na maśle,doprawić,wymieszać z ryżem,odstawić w ciepłe miejsce.Na oleju smażyć drobno posiekany czosnek i pokrojoną w paski paprykę.Dodać koncentrat i rozprowadzić go bulionem.Połączyć z fasolą i doprawić do smaku.Odstawić w ciepłe miejsce.Banany kroimy w talarki i smażymy na maśle.Jarzynkę umieszczamy w zagłębieniu ryżu,a bananami obkładamy ryż naokoło.Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Uwagi:
Ja robię jarzynkę na ostro (lubię pikantne jedzenie) i sypię czasami chilli zamiast papryki.Wtedy potrawa ma lepszy smak ponieważ banany łagodzą ostrość jarzynki. Potrawa jest kolorowa i b. ładnie się prezentuje.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Włodek |